Drama i Margaret :P

Vilken dag på jobbet.. Städade i 2 grupper idag som vanligt. Jag var med en tant som började jobba här 3 veckor innan mig. Hon är jättesöt och snäll liten tant, men så himla virrig och springer runt och irrar hela tiden & tjötar en massa.. Inget illa ment men går inte så snabbt när man jobbar med henne, sen idag gjorde hon massa grejer som dom inte sagt åt oss att göra bara för vi hade vårstädning..hällde blekningsmedel överallt t.ex.. Hade vårstädning för det kommer nån gubbe i veckan som ska kolla renlighet och kvalite och sånt på campingen för att se hur många stjärnor dom ska få ha här.
Men det fick vi ju skit för idag att vi va så långsamma, av lilla Kylie som också städar, men hon är typ supervisor över städarna. Ett jäkla temperament har hon, om inte alla gör exakt på hennes sätt så blir hon skitsur. Ibland blir hon så arg att hon blir helt röd i ansiktet (över minsta lilla) och man ser nästan elden sprutar ur öronen på henne..och spotten flyger.. Haha.. Sen nästa sekund är hon hur glad och trevlig som helst.. (Hon är bara 24 år, liten och smal, från NZ & hon har tänder som en 70-åring). Nu va jag elak men det är sant :P Och hon är ju elak mot oss så. Plus att hon aldrig någonsin skulle hitta min blogg ändå, och se vad jag skriver om henne.
Hon sa typ att Diana (chefen) skulle bli jättearg på oss och att hon nog inte skulle ge oss betalt för mer än halva dagen. ÖH.
Hur fort det går beror la liksom också på hur noggrann man är, lite svårt att sätta en gräns på hur mkt man ska städa när det är storstädning, och hur rent dom vill att det ska vara..
 
Detta var efter att det här hände:
Tanten körde våran lilla elbil som vi har alla städgrejer på, nästan precis en sån elbil vi kör på posten. Eller ja pedelerna och spakarna är i alla fall likadana. Jag satt jämte, och så satte det sig en geting på mitt linne och jag skrek till lite lätt och vifta bort den. Då blev hon så rädd att hon släppte ratten medan hon körde och var på väg ur bilen i farten! Jag tänkte "vad gör hon??!". Vi va precis jämte en stuga och bilen körde rätt in i sidan på stugan och hon hängde halvvägs utanför. Hon fick sitt ben och sin fot emellan bilen och husväggen, med foten baklänges. Hon bara skrek "my foot, my foot" och jag visste inte vad jag skulle göra för allt gick så fort. Sen fick jag i backen så lossnade hon. Herregud.. Så kom det 2 turister springandes och skulle hjälpa oss.. Det var sååå nära att hon körde rätt in i husväggen med fronten istället för att vi körde in längs sidan på husväggen.. Inte för att dom bilarna går så fort men ändå. Man kan ju inte bara släppa ratten och hoppa ur bilen för man blir rädd för en liten geting/insekt... Hon fick gå hem stackarn men det verkade inte som hon brutit något som tur var..
 
Fick bli en fish n chips när jag kom hem, mums. Bra hungrig efter 7 timmars jobb utan lunchrast.
 
 

Lake Cave grottan

Här är grottan vi var i i torsdags som heter Lake Cave, som ligger nån mil utanför Margaret. Ganska häftig. Dom hade ju satt in belysning och grejer. Vi gick i en liten grupp med en guide från NZ som berättade massa historier och mixtrade med belysningen & hade lite ljusshow nere i grottan. Tror han sa att den vart öppen sen 1901 för turister? Det var nån tjej som hittat den på 1800-talet när hon var ute och red och det inte fanns några vägar här. Men ingen hade hittat tillbaka dit, förrän 50 år senare. Eller nåt sånt ;P
 
Finns en del grottor här som man kan gå in i, och detta va en av dom minsta men den finaste enligt guiden. Den hade en liten sjö inne i sig, som hade blitt av en stor översvämming för längesen.
 
 
Lake Cave
Vägen ner
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Margaret River till Dunsborogh & tillbaks Dag 2

 
 
 
Nästa dag var vi på massa fina stränder. Tänk om vi hade såna stränder hemma..fusk.
 
 
 Smith´s Beach
 
 
 
 
 
Yallingup Beach
Finaste stranden häromkring hittills tycker jag. Här måste vi bada nån dag :)
 
 
 
 
 
 
 
Vi var också på Yallingup Shearing Shed. Där kunde man kolla på fårklippning, se när vallhundarna vallade får, mata lamm med nappflaska och sånt, men vi har ju redan gjort det i NZ. Men klappade lite får och kollade i deras affär med massa ullgrejer. Hittade ett par skitsnygga UGG-vantar som jag var såå nära på att köpa. Men liite väl dyra. Dom var beiga, men hade dom vart gråa hade jag nog köpt dom ändå :P Får leta efter ett par gråa..
 
 
Yallingup Shearing Shed
 
 
 
 
 
 Injidup Beach
Tog en fika nere på stranden. Helt ensamma.
 
 
 
 
Gabriel Chocolate
 
 
 
 
 
 
Laurance Wines
Finns en heeel del lyxiga vingårdar & bryggerier här. Snacka om att dom måste tjäna bra med pengar. Här är en av dom lyxigaste. Men de hade inte ens gratis vinprovning, dåligt..
 
 
 
 
 
 
Aborgin-konst ser man överallt här i Aussie
 
 
 
Sett endel kookaburror här men aldrig fått nåt kort på nån. Men lyckades fota denna :P Var lite för långt ifrån så fick inte så skarpa bilder men.
 
 
 
 
Margaret River Chocolate Co.
Japp ,ännu en chokladfabrik, fast denna är lite större. Och man får äta hur mycket choklad man vill :P Vart här några gånger...
 
 
 
 
 
 
 
Det va allt!

Margaret River till Dunsborough & tillbaks Dag 1

 
 
 
Hej! I onsdags till torsdags var vi lediga (eller tog ledigt), så passade på att åka på en utflykt med vår camper här runtomkring. Vi har ju bara jobbat senaste månaden och inte gjort nånting knappt så vi kände att de var på tiden... Det var ju superfint väder med, 25 grader och sol :-) Äntligen är den riktiga värmen här! Känns som att den är här för att stanna, och nästa vecka ska det bli ännu varmare. Gött!
 
Vi började ju då i Margaret River och körde uppåt till en liten stad som heter Dunsborough, och sen ut till udden där (Cape Naturaliste) och sen tillbaka till Margaret igen. Vi tänkte att vi skulle försöka kolla in alla stränderna längs kusten upp till Dunsborugh (det ligger ca 4 mil härifrån), och jag tror vi såg nästan alla stränder... Snacka om att man blev badsugen när man såg dt turkosa vattnet, men det är lite för kallt i vattnet än! Sen blev det en del besök på vingårdar, chokladfabriker, bryggerier & annat. Blev visst lite mycket bilder, men hoppas ni inte har något emot det... ;-)
 
Första stoppet blev Gracetown beachen nån mil från Margaret River. Fanns några olika där, detta är en av dom.
 
Strand i Gracetown
 
Sen körde vi lite sicksack bland vingårdar och provsmakningar upp till Dunsborough. Var bl.a. på Olio Bello, där man fick provsmaka olivoljor, oliver och olika "geggor"...
 
Olio Bello
 
 
Olivträd
 
 
 
Var också på "Vasse Felix" - den äldsta vingården i Margaret River. Riktigt mysig. Nästan alla vingårdar har gratis vinprovningar, så vill man kan nog bli ganska dragen på en heldag :P Alla andra slags "fabriker" har också gratis smakprovningar, förutom öl-bryggerierna (tyvärr!).
 
Vasse Felix
 
 
 
 
 
 
Claes smakar vin från den första vinplantan som planterades i Margaret River, för ca 50 år sen. Nu finns det över 60 vingårdar här tror jag.
 

Margaret River Nougat Co.
 
 
 
 
 
Gratis likör-provsmakning & nougat
 

Margaret River Providore
Provsmakning av sylter, oljor, geggor, pesto, chutneys & 4 olika sorters chokladlikör...
 
 
 
 

3 oceans
Vinprovning
 
 
 
Vasse Virgin
Här kunde man kolla när dom tillverkade olika tvålar, lotions, body scrubs m.m. & prova dom. Och lite provsmakningar.
 
 
 
 
 
 
 
Sen tog vi en glass på Simmos Icecream. Det fanns över 100 olika sorter att välja på. Käkade "snickers" & hallon/cheesecake-smak. Det var dyr glass, men stora kulor iaf.
 
Simmos Icecream
 
 
 
Sen var vi framme längst ut på udden i Leeuwin Naturaliste N.P. Fanns en fyr där som man kunde betala för att kolla på, men det sket vi i, vi kollade på långt håll istället, sen gick vi en runda runt fyren till ett ställe där man kunde kolla på valar från ett utsiktsställe. Såg några stycken men inga som kom upp så mycket över ytan.
 
Cape Naturaliste
 
 
 
 
 
 
Bunker Bay
nära Cape Naturaliste
 
 
 
 
Eagle Bay Brewing Co.
Tog en öl på detta bryggeriet med fin utsikt. Lite Hobbiton-känsla? :P
 
 
 
 
 
Sen stannade vi vid "Canal Rocks" där vi gratis-campade. Som tur var kom ingen och banka på rutan på morrnen. 
 
Canal Rocks
 
 
 
 
 
 
När vi kollade på solnedgången var det en val ute i havet som hoppade upp med hela kroppen över ytan. Lite häftigt! Fick ingen bild på det tyvärr, bara denna dåliga bilden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När solen hade gått ner fiskade vi en liten stund, men det var massa mygg plus att vi var jättehungriga, så gav upp fisket väldigt snabbt. 
 
 
 

5 år <3

 
 
Den 11 oktober hade vi varit tillsammans i 5 hela år.
Älskar dej Claes <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi jobbar på

Livet rullar på i lilla Margaret River. Vi jobbar nästan varje dag (Claes jobbar varje dag), inklusive helgerna. Vilket inte alltid är så roligt att jobba på helgerna, men men! Inget man är van vid.. Men tjänar ganska mycket mer än hemma så det är ju bra det i alla fall :-) Och det är väl mestadels därför vi stannat här, för att försöka jobba så mycket som möjligt, innan vi drar vidare. Jobbarkompisarna är bra också. Jobbar med en jättegullig tjej från Korea bl.a. Att vi inte har mer asiater i Sverige säger jag!
Vi hoppas på att få nåt extrajobb på nåt bryggeri eller nåt med, men får la se hur det går med det.
Vi trivs rätt bra med våra jobb och börjar känna oss ganska hemma i Margaret. Lite litet är det väl här, så finns inte jättemycket att göra, men. Har knappt ens hunnit (orkat) kolla in havet än. Hehe. En strand har vi vart på men den var la inte sådär jättefin. Men ska finnas jättefina stränder här i närheten, så får la ta en roadtrip nån dag. Margaret river ligger inte precis vid havet, det ligger 7 km ifrån närmaste strand. Lite synd det.
 
Imorrn är jag ledig (förmodligen) så ikväll tänkte vi gå ner till tavernan och dricka lite öl och se om vi hittar nåt roligt folk. Det är ju fredag för mig iallafall, men Claes måste upp och jobba imorrn :P Får se om nån mer hänger på.. Kul att kolla utelivet hära iallafall. Saknar mina vänner därhemma, och en riktigt rolig utekväll med er hade inte varit alls dumt!! <3
 
Tänkte slänga upp lite bilder från förra helgen när vi var på ett ölbryggeri nån mil utanför stan som heter Colonial Brewery. De har pizza för 10 dollar varje fredag & livemusik, så vi åkte dit & käkade. Och så en liten ölprovning på det också. Mycket gott. Finns en massa supermysiga bryggerier och vingårdar runt Margaret River, med restauranger, barer, caféer och gratis smakprovningar. Ska åka på en vine-tasting busstur någon dag tänkte vi. Men det sparar vi tills det blivit lite varmare :-) Lite för mycket regn här än tycker jag..tror ni stal det fina vädret från oss, för de har den sämsta och blötaste våren på 20 år här i AU! Och ni har väl haft bästa sommaren nånsin i Sverige..så typiskt. När vi var i NZ hade de den regnigaste sommaren på 80 år (inte för att vi märkte så mycket av det, antar att vi var på rätt plats på rätt tid). Känns som att vi bär lite otur med oss vad gäller vädret...! Men några fina dagar har vi faktiskt, och så fort solen tittar fram blir det jättevarmt. Känns som att sommaren är påväg nu i alla fall. Temperaturen ligger oftast runt 20 grader här nu, plus/minus några grader typ.
 
Hoppas ni får en bra helg därhemma! Kramar från oss
 
 
 
 
 
 

Taiwanes barbeque

Måste bara slänga in 2 filmer från i lördags när vi blev bjudna på barbeque hos vår jobbarkompis Claud från Taiwan. Det var jag, Claes, 11 taiwaneser & 2 koreaner :P Var hemma hos Claud i hans sharehouse som han delar med dom andra taiwaneserna.
 Dom kan verkligen de där med att laga mat om man säger så! Inget dåligt köttbord de dukat upp heller, säkert 10 sorters kött, och grönsaker.
:P
 
 
 
 
 
 

The Pinnacles

 Trodde som sagt att det skulle vara mycket mer att se dom ca 80 milen mellan Monkey Mia - Perth. Men ja, de enda ställena vi stannade på var Kalbarri, Geraldton och The Pinnacles typ. Och Kalbarri NP var avstängd, så :P Vi trodde t.ex. man kunde se massa sjölejon i Jurien Bay, men för det var man tvungen att åka ut med en båt till en ö, och de hade kursat. Och sanddynorna i Lancelin hade vi velat åka till men det ösregnade den dagen så det blev inget med det heller. Som tur var hann vi se The Pinnacles, och var på väg tillbaka till bilen när det började ösregna.
The Pinnacles ligger 19 mil från Perth och är stora stenar som sticker upp ur sanden i en öken. Ganska coolt. Fast lite sol hade man ju allt velat haft.
 
The Pinnacles
 
 
 Vi tänkte inte på vad den här stenen föreställde förräns vi såg kortet på datorn..:P
 
 
 
 
 

Geraldton

Stannade i Geraldton en natt för de hade gratis varmduschar. Lyx. ;) Annars tråkig stad. Tog en promenix i stan och hamnen på kvällen och tittade på lyxiga båtar.
 
 
 
 

Kalbarri

Kalbarri National Park sket sig. De hade några walkways här som såg ganska häftiga ut, men alla var stängda för vägarbete ända till oktober. Typiskt. Hade velat se Natures window m.m. Kollade på ett par lookout´s i alla fall i nationalparken, bl.a. denna:
 
 
Sen åkte vi till the city of Kalbarri. Kollade på citystranden, duschade i kallduscharna vid stranden, och sen åkte vi längs Kalbarris kust och kollade på lite coola stenformationer i havet och vågorna som slog upp mot klippväggarna. Ganska fint faktiskt. Även om man blir lite trött på Australien och deras stenar ibland... Dom är mycket för stenar i det här landet.
 
 
 Red Bluff
 
 
Kalbarris kust
 

Shark Bay

Efter Monkey Mia åkte vi neråt igen genom Shark Bay. Kollade på "Little Lagoon" (en helt vanlig lagoon) och Eagle Bluff (fin lookout, där man vissa tider på året kunde se manta rays m.m. nedanför i havet. Vi såg bara stingrockor).
 
 Eagle Bluff
 
 
Sen kom vi till nattens campingställe. Det fanns ingen skylt här med camping förbjudet, så vi tänkte att här kan vi väl sova. Tog en promenad ut på stranden och ut på en udde i havet som bestod av vita små snäckor.
 
 
 
 
 
 
 
 
På morgonen vaknade man av det som man absolut inte vill vakna av - nån som står och bankar på rutan. Haha. Det bådar aldrig gott.. Såklart var det en parkvaktare som ville ge oss böter för olaglig camping.. De tror inte ens på en om man säger att man inte sovit där. Kl var ändå 7 så vi kunde ju kommit dit och stannat för att äta frukost eller vad som helst. De verkar ta som bevis nog att man har all packning i framsätet. Hmm. Weeeeird. Men vi hade ändå tur, fick åka tillbaka in till Denham (4 mil nånting) och betala 10 dollar i campingavgift, och slapp böta.
 
Shark Bay 
 
Nästa stopp blev Shell Beach. En låång strand gjord av bara vita små snäckor. Inte vidare märkvärdigt men ;) Såg mycket finare Shell-beach i NZ..
 
 
 
Sen stanna vi vid Hamelin Pool och Stromatoliterna. Ja ibland undrar man vad som är så speciellt, med "sevärdheterna" här.. :P Lite stenar i vattnet. Visserligen en ganska fin boardwalk. Jag fattade inte vad det var redigt faktiskt.. Några slags väldigt gamla fossiler tror jag.. Nä, vet inte :P
 
"Our family cemetary" som det står på skylten.. R.I.P stromatolites <3 hah..?
 
 

Delfiner i Monkey Mia

Bara älskade Monkey Mia. Så himla mysigt ställe, och inte så himla turistigt som man läst & hört från andra. Visserligen hade inte högsäsongen börjat riktigt än.
Monkey Mia ligger på en udde i Shark Bay Marine Park, som är med på världsarvslistan. Eller vad det heter. Hit åker man för att mata och kolla på de vilda delfinerna som kommer in till land varje morgon, varje dag, varje år. Jag tror delfinerna hade kommit hit i över 70 år, om jag minns rätt.
 
Vi kom dit på morgonen och checkade in på campingen i Monkey Mia. Rangern sa att de redan haft 2 delfinmatningar den dagen, och de hade max 3 matningar per dag, mellan kl 7.30-12. Så vi gick ner till stranden och hoppades på att de skulle komma in till stranden en gång till, och när vi kom fram skulle de precis kalla ner volontärerna för att börja mata delfinerna. Volontärerna började välja ut lite folk i publiken som fick gå fram och mata dom med en fisk. När volontären framför oss bara hade en fisk kvar, så peka hon på Claes! :D Och då fick jag också följa med fram, men snäll som Claes är så låter han såklart mig mata delfinen istället. *Lycklig*. Så himla söt den var på så nära håll! Så glada dom ser ut. Så fina djur :) Dom sa att ibland kunde det vara över 300 personer i publiken, och bara kanske 10-15 personer som blev utvalda att mata, så vi hade lite tur :)
 
Nu har vi både varit på delfinsafari med båt i NZ och matat vilda delfiner vid stranden här, så nu är det väl bara att simma eller bada med delfiner som fattas ;)
Efter det kollade vi runt lite i Monkey.
 
Delfinmatning på g
 
 
 
 
Två mysiga restauranger fanns det här
 
 
Boardwalken
 
 
Hittade två pelikaner som satt på stranden. Väldigt söta på nära håll. :) En blev lite sur när man kom för nära, och blåste upp hela munnen som en blåsfisk typ, och så att man såg hela "pelikan-mun-påsen".
 
 
 
 
 
 
 
Beachen i Monkey Mia
 
Satt på stranden halva dagen, och drack tropical vodka (säljs färdigblandad här i bag-in-box), riktigt härligt var det. Och säkert över 25 grader varmt. Delfinerna simmade fram och tillbaka en bit utanför stranden, så sen bytte vi om till badkläder och gick i för att försöka simma med dom. Kom i vattnet lite försent, var nog 1,5 meter ifrån dom, men de simmade så snabbt därifrån. :( Och sen kom de inte tillbaka så grundt in i vattnet igen. Det var en tysk som kom och frågade oss om vi sett delfinerna idag, för han ville simma med dom, han stod nog ute i vattnet i 4 timmar säkert och väntade..hahah.. Desperat :P
 
Dags för matlagningen som blev en riktig smaksensation :P Faktiskt bland det godaste man ätit, i billig mat. Skulle nog lätt kunna äta det varje dag :) Mie Goreng med massa olika stekta grönsaker. Sjukt gott. Mie Goreng är indonesiskt tror jag, vi åt mkt sånt på Gili. 50 cent/paketen, det ni.
 
 
 
Efter maten gick vi ner till backpacker-stället här och tog några öl i deras bar jämte stranden. Sen gick vi till den andra lite finare restaurangen brevid där vi prata med chefen där som var en svensk kille från Vimmerby. Världen är liten :P
 
 
 
 
Nästa morgon var det dags för att kolla på delfinerna igen. Missade ju själva "försnacket" första gången. Alla i publiken stod i vattnet och delfinerna simmade utanför i nån halvtimme innan det var dags för matning.Under tiden berättade de som jobbade här lite om delfinerna osv. En av delfinerna som kom in och visade upp sig flera gånger hette Nicky och var 38 år gammal. Hon låg i vattnet precis framför oss och flöt, med ögat över vattenytan och tittade på alla. Så himla gullig :) Man vill ju bara klappa dom! Men det fick man ju inte tyvärr. Fick inte mata nån delfin denna gången, men fick se en stor sköldpadda på nära håll som simmade förbi längs stranden.
 
 
 
 
 

Carnavon

Nästa stopp var Carnavon där vi nästan bara körde igenom. Inte mycket att se här förutom en massa odlingar av massa olika grönsaker och frukter.  De hade massvis med bananodlingar, apelsin, passionsfrukt, mango, papaya, majs, paprika, vattenmelon, vindruvor, squash, gurka, vitkål, chilli osv.. Där skulle man palla :P Men Claes var för feg..hah.. Hur lockande är det inte när det tex. hänger papayer typ 1,5 meter in från vägkanten??
 
Tyvärr vare inte säsong varken för mango eller melon än, men vi fynda lite annat gott och billigt i ett stånd vid vägen i alla fall. Stannade till på ett ställe som hette "Morel´s" också, där vi käka en fryst banan i chokladöverdrag, rätt gott faktiskt. :P 
 
 
Fryst banan i choklad-/vit choklad överdrag
 

Coral Bay

Nästa stopp: Coral Bay
Bara runt 15 mil från Exmouth.
 
Stannade bara här en dag, det var en liten turistby men ändå väldigt mysigt på nåt sätt.
Vi kom dit tidigt på morgonen och kollade huvudstranden.
 
 
 
 
Sen gick vi till Skeleton Bay, där man kunde få se revhajar.  Jag låg och solade och läste andra boken av Hungergames medan Claes var ute och snorklade lite. Det fanns en skylt här där det stod att man inte skulle snorkla för det fanns massa haj och de kunde bli aggressiva och "cause serious human injuries". Hade gärna velat snorkla men lite för feg var man ju allt! Claes kom upp ur vattnet rätt fort också kan jag säga. ;)
Gick ut i vattnet istället och vi såg en jäkla massa haj. Dom simmade rätt nära oss, tyvärr inte jättenära. Fast då hade jag säkert blivit rädd och sprungit, man vet ju aldrig om dom huggt tag i benet. :P De var ju inte så stora, den största var kanske 1,5-2 m? Såg också stora stingrockor med jättelång svans och små-stingrockor.
 
 
 Film på hajarna
 
 
 
 
Skeleton Bay
 
 
 
 
 
Liten stingrocka 
 
STOR stingrocka
 
 
Efteråt badade vi vid stranden i Coral Bay med resten av semesterfirarna. Riktigt skönt i det turkosa vattnet och heta solen.Underbar dag.
 
På kvällen åkte vi och fiskade vid Point Maud i Coral Bay där det skulle vara bra fiske. Fick tyvärr ingen fisk dock. Det hade inte suttit fel annars eftersom vi äter väldigt mycket vegetariskt när vi är ute och campar. Så man saknar ju liksom kött om man säger så!! När det blev mörkt gick vi på sköldpadde-spaning, för de kommer upp på den här stranden och nestar, men såg inga. Fast såg nog några hundra ganska stora krabbor istället som sprang runt på stranden. De grävde ner sig eller hoppade i havet när vi kom för nära. :P
 
Point Maud i Coral Bay
 
 
 

Ëxmouth, Cape Range National Park & Ningaloo Reef

 
 
 
3-9 September 2013
 
Nu var vi klara med Karijini Nationl Park och begav oss ut mot kusten, mot Exmouth och Ningaloo Reef. Här skulle vi snorkla, bada och sola. Fick övernatta vid en mack en natt i Tom Price utanför Karijini, eftersom macken var stängd när vi kom dit på kvällen. På morgonen när vi packade om bilen kom en stor huntsman-spindel och kröp på bilen! Den var på väg in genom fönstret, men som tur var så såg Claes den i tid. Hehe. Dom gillar visst att krypa in och lägga sig på solskydden i bilen, så man vågar knappt fälla ner dom, speciellt inte om man sitter i en åkande bil. Skulle ju få panik om det ramlade ner en sån stor spindel i knät på en, hehe, usch. Men dom är inte giftiga i alla fall så det är lugnt.
 
 
Vi körde hela dagen ca 10 timmar (runt 70 mil om jag minns rätt), innan vi var framme i Exmouth. När vi närmade oss Exmouth så stod det stora termitbon på "ängarna" runtom vägen.
 
 
 
Möttes såklart av en skylt att all camping i Exmouth Shire var förbjuden! Suck. Så vi var tvungna att ta in på en dyr camping inne i Exmouth den natten. Det finns inte mycket gratis-campingar här i WA, förutom endel längs motorvägarna typ. Lite synd, men hoppas det blir bättre i de andra delstaterna. En schweizare vi träffade sa att de haft gratis campingar innan men de kunde inte ha kvar det för att folk bajsade på stränderna, hehe. Men vadå, det är väl bara att sätta upp lite toaletter istället? Vi ställde oss på rastplatser längs vägen rätt så ofta, men det var ingen som kom och knackade på dörren iaf, så det verkade lugnt. Men det är ju inte så kul att campa längs en väg.
 
Nästa dag shoppade vi lite i Exmouth i surfaffärerna, det blev en Roxy-klänning och ett linne för min del. Sen råkade vi träffa på de 2 svenska killarna Kenneth och Gustav som vi festade med i Perth, inne i Exmouth! Världen är liten :P De var påväg uppåt. Prata lite med dom sen åkte vi mot nationalparken Cape Range National Park. På vägen dit kollade vi på en fyr och letade efter sköldpaddor på stränderna, men vi såg bara spår efter sköldpaddor som kommit upp på stranden. De kom visst upp på nätterna och vi var ju där mitt på dagen så.
 
 
 
CAPE RANGE NATIONAL PARK & NINGALOO REEF
 
Nationalparken hade 90 campingplatser, och blev fullbokad varje morgon väldigt snabbt (iaf nu på högsäsongen). I nationalparken betalade man bara 7 dollar p/p. Vi hade bokat en plats, och skulle vara där kl 11, men kom dit vid kanske kl 15, men som tur var hade inte camping-volontären hunnit ge bort våran plats. Lite tur ska man ha ibland :) Här i nationalparken ligger också Ningaloo Reef, västkustens motsvarighet till Stora Barriärrevet. Har läst att Ningaloo nästan ska vara färggladare och ha bättre snorkling, men jag vet inte om det stämmer? Ningaloo Reef är 30 mil långt tror jag. Vi snorklade ju bara inne vid stranden, och inte med nån båt, men det var säkert bättre snorkling längre ut.
 
Alla campingplatser hade olika namn och vi campade på en som kallades "T-bone", där fanns bara plats för 3 campers och så fanns såklart den klassiska håltoan. Har fortfarande äckla syner som ploppar upp ibland, från när jag kollade ner i en håltoa och så satt en gigantisk kackerlacka nedanför. Då känns livet inte alltför roligt..hah..
Riktigt mysigt här i alla fall, med havet precis över kullen. Tog ett dopp i havet, sen på kvällen drack vi vin med våra grannar, ett ungt par från Schweiz.
 
"T-bone" camping
 
 
Det satt en känguru framför bilen och stirrade på oss i säkert en halvtimme :P Om ni ser den?
 
 
 
LAKESIDE
 
Nästa dag bytte vi camping till "Lakeside" där det skulle vara bra snorkling. T-bone låg visserligen bara nån kilometer därifrån men man var ju ändå tvungen att ta bilen dit om man ville snorkla. Här stannade vi 2 nätter. Första dagen låg vi på stranden och badade, andra dagen var vi så brända att vi inte kunde gå ut i solen, men vi gick ner på eftermiddagen när inte solen var så stark. Hade tänkt snorkla, men då kom ett par fram till oss och sa att dom sett en 2,5 meter lång haj vid stranden precis, så vi skippade det ;) Men det var ganska långt ut att simma till de bästa snorklingställena (de var utmärkta med koner) och det var väldigt blåsigt och vågigt ändå, och ingen vidare bra sikt därför tydligen. Men vi såg åtminstone en sköldpadda som simmade i havet, som vi följde jättelångt längs stranden. Tänkte hoppat i vattnet och snorklat med den men Claes blev stoppad av en gubbe som ville prata så han hann inte komma med snorklinggrejerna förrän det var för sent. :( Hoppas det kommer fler chanser att få se en jättesköldpadda under vattnet, det har jag alltid velat. Såg lite stingrockor också.
 
Lakeside camping
 
 
 
 
TURQUOISE BAY

Sen bytte vi camping så att vi var närmare Turquoise Bay, där den bästa snorklingen skulle vara. Här var vi också 2 nätter. Snorklade, solade och badade i turkost vatten. Sanden på stranden var helt vit. Riktigt vackert här. Snorklade varje dag och såg lite färgglada fiskar och koraller. Claes såg en revhaj när han var ute själv och snorklade, det hade jag också velat se! En kväll gick vi till Mandu mandu Gorge och kollade.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MANDU MANDU GORGE
 
 
 
 
På stället där vi stannade och fyllde på vatten så passade vi på och duscha i vattenkranen och så fick vi sällskap av lite papegojor och sånt.
 
 
 
YARDIE CREEK
 
En dag åkte vi längst ner i Nationalparken (så långt man kunde komma med 2WD) till Yardie Creek. Så några rock wallabies bland klipporna, men annars var det väl inte jättespeciellt.
 
 
 
 
 
Åkte även förbi en jättefin strand som hette Kurrajong tror jag.
 
 
 
 
 
 
En kväll på Mandu north camping:
 
 

Karijini - Joffre Falls

 
 
JOFFRE FALLS
 
Efter Hancock Gorge åkte vi till Joffre Falls. Såg en ödla på vägen med blå tunga :P
 
 
 
Joffre Falls
 
Sen duschade vi vid Joffre Falls i vår bärbara utomhus dusch som vi hängde i ett träd. Funkar bra. Kanske inte lika skönt om det skulle vara kallt utomhus :P Men  här i värmen så går det finfint. Sen lagade vi middag och satt och åt i solnedgången med utsikt över horisonten. När solen går ner blir allting extra rött. Så vackert!
 
 
 
 

Karijini - Hancock Gorge

 HANCOCK GORGE & KERMIT POOL
 
Nästa gorge blev Hancock Gorge. Ännu häftigare (& svårare) än Weano! Denna vandringen var en svårighetsgrad 5 hela vägen. Jag trodde inte jag skulle klara det, eftersom jag är lite klaustrofobisk med, men det var skitkuuuul!!
 
Först kom vi ner till ett stort vattenhål så man var tvungen att simma kanske 30 meter? Men det var inte så djupt på de flesta ställena så man kunde sätta ner fötterna om man ville. I början var man lite rädd att det skulle komma ormar, för de gillade att hålla till nere i hålorna här, men vi såg aldrig nån orm, så man glömde bort det snabbt. ;) Det finns en bild på internet där en lång, fet pytonorm hänger från en klippa här i Karijini och drar upp en död känguru ur vattnet... En sån hade man inte velat stöta på. :P Efter man simmat kom man fram till en sten-strand och vattenfall...
 
 
 
 
 
 
 
Sen fick man gå i vattenfallet, och sen genom nåt som hette "Spiderwalk" och sen var man framme vi Kermits Pool, och det var så långt man kom utan guide. Tyvärr! Såg riktigt häftigt ut bortanför Kermits Pool. Badade lite. I denna gorgen var den mycket skönare vattentemperatur i vattenhålorna, lite ljummet. Sen var det bara att ta sig tillbaka igen. Man ville knappt lämna :P
 
 
Spiderwalk & Kermits Pool
 
 
 
 
 
Spiderwalk
 
 
 
Önskar att man hade fått se sååå mycket mer av Karijini, tyvärr gick det ju inte med en 2WD bil :( Ville inte riskera att köra sönder bilen. Det stör jag mig fortfarande på... Får väl åka tillbaka nån gång i framtiden kanske.
 
Vi var också på några fina lookout´s i samma område som hette Oxer lookout och Junction Pool
lookout:
 

 Filmer från Hancock Gorge - Kermit Pool: 
 
 
 
 

Karijini - Circular pool & Weano Gorge

 
 
DALES GORGE - CIRCULAR POOL
 
Nästa dag på morgonen innan det blev för varmt gick vi ner till Circular Pool. Claes tog ett bad men jag skippade det för det var små blodiglar inne på det grunda vattnet.
 
 
 
 
Jobbig väg att gå uppför :P
 
Sen bar det av mot andra änden av nationalparken. För att komma dit fick vi köra en omväg eftersom grusvägen rakt över dit var så dålig. Åkte till den andra campingen, där såg vi en jättestor ödla som hade krypit under vår bil medan vi var iväg.
 
Grusvägarna i Karijini
 
 
WEANO GORGE & HANDRAIL POOL
 
Dags för att gå ner i Weano Gorge - en av dom häftigaste upplevelserna på hela resan!!
Här i Karijini finns ju olika "gorge´s" då som har vandringar i olika svårighetsgrader. Detta var en svårighet 4, och på slutet var den en 5:a. Jag tror den svåraste man kunde gå var 6. Först gick man ner i klyftan mellan bergsväggarna, så kom vi fram till en pool med vatten, vi hade ingen aning om när vi kom ner att vi skulle behöva gå och simma genom vatten, så vi hade ju med oss systemkameran och massa grejer. Så det var bara att gå upp till bilen igen och lämna grejerna där, och ta med våran vatten-kamera istället. Blev ju en riktigt bra investering! :) Tur att vi hade den.
 
Man fick som sagt vada och simma i små vattenhål mellan bergsväggarna. Vi gick med kläder och gympaskor på oss (det gjorde alla andra också, det var ganska vassa stenar man gick på). Till slut kom vi fram till slutet på gorgen; Handrail Pool. WOOW. En jättestor rund pool med höga bergsväggar runtom. Förr att komma ner dit fick man hålla i en stång som gick ner till poolen jämte ett litet vattenfall. Claes testade att gå ännu längre in bortanför Handrail Pool, men han kom inte så långt innan det kom en stopp-skylt. Badade lite innan vi gick tillbaks igen.
 
 
 
 
 
 
 
Handrail Pool
 
 
 
 
 
 

 
Forbidden area en bit in här
 
 
 

Karijini - Dales Gorge & Fortesque Falls

 
 
 
KARIJINI NATIONAL PARK
1-2 September 2013
 
Framme i Karijini checkade vi in på Dales Gorge Camping (en av de två campingarna som finns i hela nationalparken). Det var en såndär billig camping (eller ja, 9 dollar p/p), och då ingår oftast inget annat än en håltoa. Usch, haaaatar håltoaletterna, går hellre på toa utomhus! Det är bara ett hål rätt ner, så ser man allt äckligt som ligger där nere...usch! Ibland önskar man att man vore kille ;)
Vi bodde i "Kangaroo Loop", mycket mysigt att campa mitt ute i outbacken, med den röda sanden, ödlor, ökenträd och växter. Det var faktiskt en speciell känsla.
 
Karta över Karijini
 
Infarten till vår camping
 
Karijini National Park ska vara den bästa tiden att besöka på våran sommar, typ maj-augusti. Sen ju längre tiden går så blev det våt-period, översvämningar och extreeemt varmt. Nu var det runt 30 grader i skuggan (jättevarmt i solen, man kunde knappt vara ute utan att bli yr och helt konstig).. Som tur var kunde man svalka av sig i iskallt vatten.
 
Vi åkte ner till lookouten över Circular Pool i närheten av campingen. Det var för varmt mitt på dagen för att gå hela vägen ner till poolen så vi nöjde oss med utsikten, så gick vi walkwayen morgonen efter.
 
CIRCULAR POOL LOOKOUT
 
 
 
Circular Pool
 
DALES GORGE - FORTESQUE FALLS

Åkte bort till Fortesque Falls i Dales Gorge istället och gick ner dit för att bada. Det var 800 meter ner till vattenfallet och swimming holet. Väl nere, så var det som stenblock som gjorde en naturlig trappa ner till vattnet och så kunde man ligga och sola på stenarna. Svårt att förklara men ni får kolla på bilderna ;) Tog 2 dopp i vattnet, det var svinkallt, men riktigt skönt i den värmen!
 
Fortesque Falls
 
 
 
 
 

På kvällen åt vi finmiddag, köttfärssås och spagetti utanför vår camper
 

Perth - Karijini

Dags att blogga om våran lilla resa norrut kanske.
 
Vi började i Perth, sedan Karijini - Exmouth - Coral Bay - Carnavon - Monkey Mia - Geraldton - The Pinnacles. Emellan dessa ställen så fanns det faktiskt inte så speciellt mycket att se :P Vilket var lite störande för vi trodde det skulle finnas mer att se, åtminstone länge kusten på väg neråt. Så man kan sammanfatta det som att man körde väääldigt mycket bil, och fick inte se så speciellt mycket. Men det var helt klart värt att få se Karijini, Exmouth, Coral Bay och Monkey Mia. Så fina ställen! Men man är ju trots allt i Western Australia, så vad hade man väntat sig...;) Enda storstaden på denna sidan av landet är Perth, sen är närmaste storstad Adelaide och den ligger nåt på 270 mil härifrån tror jag.
 
Vi körde sammanlagt nästan 500 mil; först kustvägen upp till Geraldton, inlandsvägen till Karijini, över till Tom Price och vidare till Exmouth och slutligen kusten neråt mot Perth igen. Den enda gången man hade täckning på mobilen var i de lite "större" samhällena, annars var det helt dött! Och så fort man kom utanför själva stadskärnan typ så försvann täckningen direkt. ;) Vägarna har inte heller varit så mycket att hurra för. Det finns ju motorvägar som är som huvudvägar mellan alla ställena, men ska man ut till nån sevärdhet som ligger lite off, så var det oftast grusvägar som gäller, så ofta var man tvungen att ha 4WD. Vi körde ju en hel del på grusvägarna i Karijini, och de var så vågiga och guppiga att det kändes som att bilen skulle skaka sönder. Enligt Claes var det bästa att göra att gasa typ allt man kunde för att flyga över guppen. Haha. Men det funkade hyfsat om man körde kanske 20 km/h. Så tyvärr eftersom vi inte hade någon fyrhjulsdriven bil, så missade vi en hel del... Hade man vetat det så hade man kunnat köpa en fyrhjulsdriven camper istället, men tror att de säkert är dubbelt så dyra... Det var det i alla fall om man skulle hyra en läste jag. Jaja. Sånt är livet.
Det fanns inte heller speciellt mycket bensinmackor ute i ödemarken, så varje gång det kom en mack så var man tvungen att tanka, även om man kanske bara kört 10 mil :P För oftast var det kanske runt 40 mil mellan mackarna.
Till resan:
 
 
Den 29 augusti började vi köra från Perth och uppåt landet. Ungefär 150 mil nånting hade vi till första stoppet som var Karijini National Park. Det var en ganska dryg resa upp dit, inte så mycket att se, mest öken, platt mark, lite buskar, termitbon och lite getter, kossor och får som gick runt vilda och betade i vägkanterna.
Vi sov första natten på en gratiscamping precis innan Geraldton.
 
 
 
 
Nästa dag åkte vi vidare till Geraldton där vi bunkrade upp alkohol- och matförrådet lite, innan vi fortsatte ut till Mullewa och sedan inlandsvägen uppåt. Körde genom ett par små aborgin-städer mitt ute i ingenstans. På fönstrena till alla butiker & barer m.m så satt det galler. Erika & Chris berättade att det var för att när aborginerna blev lite för törstiga så bröt dom sig in... :P Inte för att jag vet så mycket om aborginer men det man hört om dom är väl inte sådär jättebra saker. Tex att många är alkoholiserade och otrevliga..  Men det finns säkert jättesnälla aborginer också såklart...
Ja annars såg vi inte så mycket mer än öken som sagt. Höll på att köra på en känguru som satt mitt i vägen när det var mörkt. Lite wildflowers såg vi med, de blommar nu på våren.
 
 
 
 
 
Andra natten sov vi på en rastplats längs motorvägen. Man blir inte bortskämd med lyxigheter som att kissa på toa här inte...;) Man får passa på att gå på toa varje gång det kommer en mack, för de har fräscha toaletter och ibland även dusch om man betalar ett par dollar. Vi duschade dock gratis hela resan i vår utomhusdusch eller kallvattensduschar, förutom en gång.
 
Dag 3 kom vi fram till en gruvstad som heter Newman, där världens största öppna järngruva ligger, om jag minns rätt. Det är härifrån man svänger av mot Karijini. Så vi tog in på en gruvcamping och passade på att tvätta för här hade de gratis tvätt och torktumling för arbetarna, och de få campinggästerna som bodde här. Inte vanligt här i AU med gratis tvätt verkar det som, så där hade vi lite tur ;)
 
Dag 4 - Tankade bilen i Newman, körde några mil, sen innan Karijini National Park började så fick vi köra en omväg på 4 mil för att åka till en mack och tanka i några få liter, och sen tillbaka samma väg som vi kom ifrån igen. För att bensinen skulle räcka genom hela nationalparken och till Tom Price när vi kunde tanka nästa gång. Är man i Australien då eller? :P På vägen mellan Newman och infarten till Karijini, så började naturen bli desto finare. Äntligen lite kullar och sånt!
 
 
 
 

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus