Crocs & Mossman Gorge

 
16 dec 2013
 
Som jag skrev i förra inlägget var vi ju också på en krokodil-tur. Vi åkte med "Daintree River Cruises". Vi hörde inte så mycket av vad guiden på båten sa för han hade så lågt ljud på micken, plus en massa kacklande kineser på båten, så kan inte dela med mig av så många roliga fakta tyvärr ;) Men vi fick i alla fall se några crocs i det vilda. 4 eller 5 stycken såg vi. Dom var inte så jättestora, men det var lite häftigt att se dom i alla fall, även om de bara låg stilla och latade sig. Vi kunde valt att åka på en till tur på ett annat ställe, med samma företag (det ingick i priset), där man ofta kunde få se när krokodilerna tog levande kossor på land, men isåfall hade vi varit tvungna att vänta där ända tills nästa dag och det orkade vi inte. Så vi nöjde oss med en tur.
Guiden berättade att krokodiler i det vilda inte blir så stora, dom på zoo är mycket större för att dom blir matade varje dag så dom blir stora och feta.
 
Vi pratade också lite med frun som hade krokodil-turerna och frågade om det var vanligt med krokodilattacker där. Det hände inte så ofta, den senaste var en pojke för ett par år sen som blev tagen vid båtrampen över till Daintree, för han stod för nära vattnet. Och innan det en kvinna som blivit tagen i nåt vattenhål eller nåt. Usch, värre sätt att dö finns nog knappt!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Double Rainbow
 
 
 
Mossman Gorge
 
Nästa dag blev det lite bad i kalla vattenhål i Mossman Gorge, innan vi begav oss ner till Cairns igen. Claes fick nästan agera livräddare åt en dam som badade och åkte iväg med den starka strömmen i vattnet..  Men det gick bra hon lyckades få tag i en sten som hon kunde hålla sig fast i, sen tillslut kom hon upp. Hennes tur-guide och alla andra bara stod och tittade medan hon låg i vattnet och skrek i panik typ. Uscha.
 
 
 
 

Daintree Rainforest del 2

 
16 dec 2013
 
Nästa dag i Daintree blev det lite vandringar, kolla Cape Tribulation (enda platsen i världen där havet möter regnskogen), bad och sen avslutade vi dagen med en krokodil-tur på Daintree River. Här är lite bilder för jag orkar inte skriva mer ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cape Tribulation
 
 
 

Daintree Rainforest del 1

 
15 dec 2013
 
Framåt eftermiddagen började vi närma oss Daintree Rainforest. För att komma dit fick man ta en liten båt över en flod, sen åkte vi på lite kringelikrokvägar genom regnskogen, och skulle hitta någonstans att campa. Det fick bli att campa vid Noah´s beach på en "department of conservaton"-camping. Dom är billiga, men inte så lyxiga :P Vi bodde precis ovanför stranden mitt i skogen. Gick ner på stranden en sväng och kollade innan vi gick in och lagade mat.
 
På sånahär anvisningar som fanns lite överallt, om hur man ska bete sig där det finns krokodiler, så stod det att man inte skulle laga mat (speciellt inte kött) eller diska & lämna diskrester nära stränder och vattenhålor. För krokodilerna hade så bra luktsinne och om dom kände lukten av mat så kunde de komma.. Så snacka om att jag va rädd sen när det var mörkt och jag var tvungen att gå ut och kissa, haha.. Kändes som det kunde ligga nån i buskarna eller under bilen. Det var nåt staket runt campingplatsen men de hade lätt kommit under det ändå..inte för jag tror det är nån direkt chans..hehe..men är det mörkt och man är mitt ute i skogen, nära stranden och där det finns krokodiler..inte så roligt..speciellt inte om man är mörkrädd..:)
 
 
 
Båten över till Daintree
 
 
Alexandra Lookout
 
Campingplatsen vid Noah´s beach
 
Claes tar så fina bilder på mig... Snygg outfit va?
 
Noah´s beach
 
 

To Port Douglas

 
15 dec 2013
 
Världen är allt bra liten! Tog in på camping i Cairns efter att vi varit i Babinda Boulders, där hade vi svenskar på var sida om våran camper. Vi började prata med våra ena grannar, och det visade sig att dom var från Hovslätt i Jönköping! Haha.. Min storebror har ju spelat fotboll i Hovslätt nästan hela sitt liv, men han visste inte vem min bror var.. När vi vaknat gick vi en sväng på stan. Insåg ganska snabbt att det var här alla svenskar höll hus. Inte sett knappt en enda svenne på västkusten, och här kryllade det.. Skönare att slippa dom faktiskt.. ;)
 
Vi bestämde oss för att åka upp ett par dagar till Daintree rainforest, som ligger en 10-15 mil över Cairns, och kolla på riktig regnskog & vilda krokodiler. Mellan Cairns och Daintree körde vi på Captain Cook Highway, utmed havet. Det är en av de FÅ vägarna i detta landet där man kör jämte havet. Det var mycket bättre i Nya Zeeland på så vis, för där gick nästan alla vägar utmed havet.
På vägen till Daintree stannade vi en snabbis i Port Douglas, en liten semesterort. Kollade in "byn" och populära 4 mile beach (som enligt mig inte var något att se). Det var endel som badade här innanför nätet. Det fanns flaskor med vinäger lite här och var längs stranden som man hällde på sig ifall man blev bränd av en manet.
 
På kvällen var vi framme i Daintree, fortsättning i nästa inlägg.
 
Captain Cook Highway
Rex Lookout
 
 
 
 
Port Douglas
Four Mile Beach
 
 
 
 
 
 
Inne i Port Douglas
 
 
 

Gröna kullar & vattenfall

 
13 - 14 dec 2013
 
Townsville till Cairns
 
Äntligen var vi ute vid kusten igen, och bytte det torra platta ökenlandskapet mot grönt och bergigt landskap och tropiskt klimat! Vi gick från över 40 graders värme och torr luft, till allt från 28-35 graders värme, men desto fuktigare luft. Första dagarna var det hur varmt och fuktigt som helst (även att det bara var runt 30 grader då, så kändes det mycket varmare tack vare den fuktiga luften) det var ganska jobbigt faktiskt! Det kändes som att man var blöt hela tiden, och allting rann, svetten rann, sminket rann osv :P Men blev lite bättre efter några dagar. Om man hade tur började det regna på kvällen, och då släppte fukten och luften blev sval och skön för ett litet tag, kanske så att man klarade sova en hel natt utan att vakna av värmeslag hela tiden.
 
Vi kom ut till kusten vid delstaten Queenslands andra största stad, Townsville. Härifrån började vi köra uppåt längs kusten mot Cairns, som låg ca 35 mil från Townsville. Landskapet var helt otroligt vackert alltså med de gröna höga kullarna längs vägen, massor med socker- och bananodlingar överallt, höga palmer, och allting var så GRÖNT! Väldig kontrast mot öknen om man säger så. Väldigt annorlunda mot västra Australien också faktiskt, och för en stund så tänkte jag bara "Varför flyttade vi inte hit istället?!", men ångrade mig ganska snabbt, hehe. Hade aldrig velat byta ut västra Australien mot något annat ställe i AU faktiskt..
 
En lite dum sak (eller, väldigt dum sak) med Australien är ju att man inte kan bada i havet i stora delar av landet. Väldigt frustrerande att inte kunna svalka sig i havet när man vill, speciellt ibland när man höll på att dö av värmeslag! Ungefär vid staden Gladstone, som ligger 96 mil nedanför Cairns är det OK att börja bada igen. Ovanför Gladstone börjar krokodilerna komma, både i vissa floder och i havet. Sen så har dom ju en hel massa dödliga maneter också, t.ex. "box jellyfish". Ju längre upp över Gladstone du kommer, desto mer maneter och crocs. 
Vissa maneter är bara 1 cm långa så dom syns inte i vattnet, och du kan dö inom 1 timme om du blir bränd. Man kunde bada på vissa stränder där de hade satt upp nät, men det skyddade ju inte mot de mindre maneterna, det var bara det att det fanns livvakter där som kunde ringa ambulans åt dig. Hehe. Känns som att det kan kvitta att bada då faktiskt? :P Sen känns det ju inte så frestande att bli uppäten av en krokodil heller.
Under dom kallare månaderna är det manetfritt 3-6 månader, beroende på hur långt upp norr man är. Egentligen är den bästa tiden att åka till norra östkusten på vår svenska sommar, då är det varken maneter eller lika fuktig/varm luft där. Plus att det är regnsäsong där på den Australiska sommaren, och torrperiod på vintern.
 
Vi pratade med några pensionerade Australienare som sa att när de var unga kunde man bada överallt för det fanns varken krokodiler eller maneter, förutom väldigt långt upp i norr. Men sen förbjöd dom jakt på krokodiler, så nu förökar dom sig och kommer bara längre och längre neråt landet! Maneterna visste dom inte varifrån dom kommit, men en teori var att det inte fanns lika mycket sköldpaddor längre, eftersom att vildsvinen äter upp sköldpaddeäggen. Och sköldpaddorna äter maneterna. Lite intressant fakta kanske! :)
 
Nu ska jag berätta om vägen till Cairns. På vägen dit stannade vi vid ett antal vattenfall ute i regnskogarna och badade. Det fanns skyltar om vattenfall lite här och var men vi tog de som inte låg alltför lång omväg från motorvägen. Första stoppet blev Jourama Falls. Träffade en dansk kille där, som varnade oss för hästflugorna... Usch fyyy vilka äckliga djur. Stora flugor (mycket större än spyflugor) som sätter sig på dig och bits hårt. Dom jagar dig ända tills du dödar dom eller springer ifrån dom. Haha. Fått panik många gånger under resan av dom jäklarna.. Som tur är har dom asbra insektssprayer här, ("Bushman") så det kunde hjälpa ibland mot både hästflugor och vanliga jobbiga flugor. Här vid Jourama Falls var det extra många hästflugor..
 
 
Jourama Falls
 
Såhär kunde vägarna se ut på endel ställen... Inga broar här inte.
 
 
 
 
 
Hinchinbrook Island lookout
 
 
 
 
Cardwell
 
Stannade till vid en mysig liten by på kvällen som hette Cardwell, vid havet. Inte alls lika fina stränder som på västkusten som ni kan se, men palmerna var ju ett plus i alla fall!  Passade på att ringa till min kära mamma som fyllde år samma dag, sen sov vi på en gratis camping-rastplats, där vi drack lite bag-in-box vin och lyssnade på Genesarets sjö. Det fanns många gratis-campingar på rastplatser på norra östkusten, vilket var väldigt bra. Ju längre ner man kom sen, desto svårare blev det att hitta gratis-campingar. Däremot gratis-duschar fanns nästan överallt.
 
 
 
Nästa dag åkte vi vidare mot Cairns och stannade vid Josephine Falls. Ett av dom finaste vattenfallena som vi såg på resan. Vi hade det nästan helt för oss själva också :) Ruskigt skönt varje gång man fick slänga sig i en vattenkälla eftersom vattnet är iskallt i dom flesta.
Efter det åkte vi till Babinda Boulders där vi badade, men dom hade stängt av de flesta badställena där för att det varit så mycket olyckor/dödsfall pga strömmar i vattnet och sånt.. Innan kunde man bada bland massa coola stenformationer och små vattenfall. Så det var inte så märkvärdigt där.
 
 
Sockerodlingar
 
Mot Josephine Falls 
 
 
Josephine Falls
 
 
 
 
 
Babinda Boulders
 
 
 
Här kunde man bada innan
 
Walsh´s pyramid nära Cairns

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus